Korrekta utbetalningar med hjälp av AI – en omvärldsanalys

Vilka organisationer har använt sig av artificiell intelligens (AI) för att säkerställa korrekta utbetalningar och hur har dessa aktörer nyttjat AI i detta syfte? Detta var frågorna som Delegationen för korrekta utbetalningar gav Governo i uppdrag att besvara i en omvärldsanalys. Analysen presenterades på vårt delegationssammanträde den 23 oktober.

– AI har flera förmågor som gör det användbart för att säkra korrekta utbetalningar och bland andra banker, försäkringsbolag och myndigheter använder AI för att förhindra felaktiga utbetalningar, berättade Göran Lindsjö, AI-rådgivare på Governo.

Rapporten lyfte särskilt fram tillämpningar där avsiktliga fel och brott upptäcks mer effektivt med hjälp av maskininlärning.

Karin Lönn och Caroline Andersson från Governo ledde ett samtal efter presentationen. En av frågorna var varför vissa tror att människan alltid har rätt, trots att datorn kan analysera så mycket mer information.

– Det är en inställningsfråga. Datorn är faktiskt bättre på vissa specifika saker, vilket är något som vi behöver vänja oss vid, sa Göran Lindsjö.

– Det bästa utfallet får man ofta när man kombinerar människa och AI, t.ex. vid diagnosticering av bröstcancer, fyllde Caroline Andersson i.

Två personer framför en powerpoint-presentation
Joacim Danielsson, utredningssekreterare och Sven-Erik Österberg, ordförande

– I delegationens fortsatta arbete kommer vi bl.a. att kartlägga hur utbetalande myndigheter nyttjar digitalisering och AI och undersöka vilken outnyttjad potential det kan finnas för att säkerställa korrekta utbetalningar. Flera utbetalande myndigheter använder redan maskininlärning, främst i syfte att upptäcka felaktiga utbetalningar. Jag tror att det exempelvis också finns stor potential i att hjälpa den sökande att lämna korrekta uppgifter genom ett aktivt och intelligent stöd, säger Joacim Danielsson, utredningssekreterare i delegationens kansli.

Läs Governos omvärldsanalys här:
Korrekta utbetalningar med hjälp av AI – En nationell och internationell omvärldsanalys 2018 (pdf 467 kB, nytt fönster)

 

Relaterat

Delegationssammanträdet den 23 oktober bjöd på intressanta föredragningar om omvärldsanalys av pågående AI-initiativ och Försäkringskassans kvalitetsmodell